Ugens superfood: Quinoa

Quinoa HDR til blog

Inkaerne kaldte quinoa for “Moderkornet” og betragtede det som helligt. I dag kaldes det både for “superfood” og “fremtidens superkorn”.
Men faktisk er Quinoa ikke en kornsort – selvom den meget fint kan bruges som sådan. Fx i bagværk, i grød og som erstatning for ris.
Quinoa adskiller sig fra de traditionelle kornsorter ved at have et meget højt proteinindhold og en helt unik aminosyrebalance.
Protein-indholdet i quinoa kan være op til 22%, afhængig af sorten. Til sammenligning indeholder hirse og brune ris ca. 10%.
Quinoa er rig på B-vitaminer, Evitamin og jern og indeholder faktisk mere calcium pr. 100 g end mælk. Andre mineraler som kalium, zink, magnesium, kobber og mangan er også rigt repræsenteret i quinoa.
Derudover er fedtindholdet lavt og primært baseret på omega-3. Og så er quinoa oven i købet glutenfri.

Sådan bruger du quinoa
Quinoa indeholder ligesom hirse og flere forskellige bønner en del saponin – et sæbestof, der kan være skadeligt og giver en meget bitter smag i frøene – og det er derfor vigtigt, at man skyller den grundigt inden kogning eller videre tilberedning.
 Efter at quinoaen er skyllet, skal den koge  10-12 min med dobbelt så meget vand og en smule salt. Si vandet fra, og køl quinoaen ned ved at skylle den i koldt vand.
Quinoa fås også som flager, der er lette at bruge som fx mel-erstatning.

Sådan får du mere quinoa i dit liv

  • Spis i stedet for fx ris og pasta
  • Vend det i salater
  • Rør det i fars – fx frikadeller
  • Brug det i bagværk – især flagerne er gode som melerstatning
  • Lækkert i bl.a kager, proteinbarer og kerneknækbrød
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Ugens superfood: Quinoa

  1. Rud Friborg siger:

    Kære Lene

    Tak for dine inspirerende opskrifter:-)

    En af de ting, jeg har prøvet, er at bruge HUSK i madlavningen. Jeg har på hospitalet fået anbefalet at indtage HUSK, så at komme det i maden lød super. Husk opslemmet i vand er ikke just lækkert.

    Resultaterne var ikke så vellykkede. I går fandt jeg ud af, at der er de hele loppefrøslakke i HUSK og pulveriserede i FiberHusk. Er det mon ikke FiberHUSK, du bruger?

    kh

    Rudi

    Date: Sat, 8 Jun 2013 18:50:17 +0000
    To: rud_friborg@hotmail.com

  2. jette siger:

    hvor forhandles det ? og er det et andet navn for husk ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s